disseny=igualada, convoca l’edició 2019 d’IDEA 2019 amb una sèrie de debats i taules de treball orientades a deliberar sobre la importància i responsabilitat del disseny en la societat.
Els canvis de valors i costums socials, constatats els últims anys, s’han manifestat en la manera com el públic adquireix els productes i quines necessitats prioritza. Aquests canvis obliguen a repensar, al disseny, sobre quins valors i quines necessitats ha de satisfer per a aquest nou usuari. disseny=igualada aplegarà empreses, professionals del disseny, institucions i administracions per debatre els canvis a què es veu orientada la creació dels entorns on vivim: espais, objectes o la informació que rebem. El debat vol també visualitzar el treball fet en disseny amb impacte social i mediambiental.
El disseny amb impacte és aquell que respon a necessitats reals de la gent i que implica una millora en la seva qualitat de vida tant individual com col·lectiva. Això exigeix considerar molts aspectes de la vida de l’element dissenyat, que van des d´una bona ergonomia i experiència d’usuari a una producció no contaminant, passant per la reparabilitat, possibilitat de reutilització, transport mínim, reciclatge, etc. El disseny amb impacte posa el centre d’interès primerament en l’usuari i desenvolupa una metodologia basada a escoltar i observar com utilitza la gent els elements del seu entorn i en identificar les funcionalitats que de veritat importen. En els debats s’espera tractar temes com l’economia circular i la responsabilitat social corporativa.
L’edició d’IDEA 2019 tindrà quatre debats/taules de treball. La primera taula, “Empresa i disseny responsable, sostenible, circular i social” se celebrarà el dijous 21 de novembre, de 18:00 a 20:00h a l’Adoberia la Bella, i serà dinamitzada per Ana Villagordo, consultora en comunicació i projectes ambientals, estratègia creativa i disseny sostenible. Hi participaran Montse Bayén, de By my eco (moda sostenible), Josep Maria Pujol, Espigoladors (lluita per l’aprofitament alimentari), Àlex Jiménez Higueras, de Nut Creatives (disseny de producte circular i de proximitat), Josep Martínez Ruzafa, de La Page Original (disseny pel canvi social), Jordi Mayals, de L’Estoc (mobles reciclats i treball amb persones discapacitades) i Jordi Solà de Cubus Games (vídeojocs amb compromís).
A mitjans de desembre tindran lloc tres debats protagonitzats per professionals del disseny, un tercer debat amb entitats i plataformes del disseny, conduït per Oscar Guayabero (teòric del disseny i comissari d’exposicions) i una trobada amb les administracions públiques conduïda per Marta Escamilla, de Leitat Anoia (plataforma de transferència tecnològica).
A més s’organitzaran dos workshops amb empreses i dissenyadors, en col·laboració amb la Unió Empresarial de l’Anoia i l’associació Disseny Marked.
Paral·lelament a les taules de debat, que tindran lloc a l’Adoberia la Bella d’Igualada, es podrà visitar una exposició gràfica dels premis The Index Project, una iniciativa danesa de reconeixement internacional al disseny amb impacte social. L’activitat IDEA 2019 compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini del Grup Carles. L’autor de la imatge/cartell és DD Disseny Gràfic.
Aquesta és la cinquena edició d’IDEA, una iniciativa de disseny=igualada dirigida a establir llaços amb el món empresarial, i també a generar un espai de reflexió i prospectiva dels diferents àmbits del disseny.
Igualada, 12 de novembre de 2019.