disseny=igualada s’ha entrevistat amb les formacions polítiques que concorren a les eleccions municipals del diumenge 26 de maig, amb l’objectiu d’assegurar-se el seu suport polític i el compromís per aplicar les recomanacions que formula el “Document de Bones Pràctiques als encàrrecs públics de Disseny i Cultura Visual”. Un document que l’entitat va fer públic dies abans de l’inici de la campanya electoral, la principal recomanació del qual és la d’incloure el criteri de qualitat, innovació i risc a l’hora d’adjudicar els encàrrecs o concursos públics. En aquest sentit, proposa delegar les decisions a persones expertes i independents i atènyer al disseny i a la creació visual en tots el seus vessants: disseny gràfic, d’interiors, mobiliari urbà (producte o industrial), senyalística, paisatge urbà, patrimoni, obres d’art a l’espai públic i política de difusió de les arts plàstiques i la cultura visual.
Es tracta, segons l’entitat professional, de convertir Igualada en una ciutat compromesa amb la cultura contemporània on el principal objectiu i beneficiari sigui la ciutadania.
Les converses han tingut lloc en ple equador de la campanya electoral i es van obrir amb l’actual regidora de Dinamització Econòmica, Ensenyament i Universitats, Patrícia Illa, setena a la llista de Junts per Igualada. Illa ha transmès el suport de la seva formació al document de Bones Pràctiques i, especialment, a la introducció de criteris de qualitat. Fins i tot s’ha avançat i ha fet les primeres consultes amb els serveis jurídics municipals. En el nou mandat, Junts per Igualada farà una aposta estratègica per a les Tecnologies de la Comunicació i Informació (TICs) i el Disseny.
Enric Conill, actual regidor i cap de llista per Esquerra Republicana de Catalunya i Montse Argelich número dos de la candidatura, han manifestat el seu ple acord amb l’esperit general de la proposta i la contemplació dels criteris estètics a l’hora de formalitzar els encàrrecs públics de disseny. Del seu programa electoral, disseny=igualada destaca la proposta de rehabilitar el Barri del Rec, potenciant el trinomi Arquitectura-TICs-Disseny, i l’establiment d’una nova ubicació per a l’escola “La Gaspar”.
Neus Carles, cap de llista i Eva Pedraza, segona de la candidatura presentada per Poble Actiu, ambdues vinculades professionalment al món cultural, han manifestat la seva plena implicació amb el document de Bones Pràctiques. Poble Actiu vol potenciar una política cultural específica, de suport al teixit associatiu, a la creació i producció artística tot assegurant el seu retorn social, amb un èmfasi especial en l’ensenyament i la difusió de l’art.
Jordi Cuadras, Quim Roca i Irene Gil, cap de llista, 3r i 4ª, respectivament, de la candidatura Igualada Som-hi, han explicitat el seu compromís amb les recomanacions del document de Bones Pràctiques. Consideren que el disseny de qualitat s’ha d’aplicar a la imatge corporativa i a la comunicació de l’Ajuntament i fer-ne un tret distintiu. Es proposen, a més, recolzar l’escola “La Gaspar”, potenciar i especialitzar les sales d’exposicions i organitzar un esdeveniment anual amb escultures i art públic al Parc Central.
disseny=igualada farà un seguiment de la política del futur govern municipal, tot col·laborant en l’observació i aplicació de les recomanacions del document de Bones Pràctiques.
El document sencer es pot consultar aquí.
Igualada, 21 de maig de 2019