La historiadora i investigadora del disseny, Raquel Pelta serà la propera conferenciant del cicle Dimarts/Disruptius que organitzem l’Ateneu Igualadí i disseny=igualada, dimarts 15 de desembre i es podrà assistir i participar online.
En el darrer Dimarts/Disruptiu de l’any veurem com el ‘disseny social’ és una pràctica interdisciplinària i col·laborativa dirigida a la satisfacció de les necessitats humanes, oposada al mercat. Aquest tipus de disseny es preocupa pel desenvolupament de productes i serveis que volen resoldre problemes socials i s’orienta a dissenyar maneres per abordar-los com ara la pobresa i l’aïllament social. Un bon nombre de projectes realitzats des de mitjans dels anys dos mil als Països Nòrdics, Gran Bretanya i Austràlia, entre d’altres, han posat de manifest que el disseny social pot ser una eina útil en projectes d’intervenció social. En aquests projectes la persona que dissenya té una presència completa en la realitat social sobre la qual ha d’intervenir i es converteix en una facilitadora que guia el procés de disseny, però que també es relaciona amb altres persones expertes per trobar una solució a un problema compartit per totes les parts interessades.
En aquesta xerrada parlarem de la col·laboració entre el món del disseny i professionals en l’àmbit social, en el desenvolupament d’intervencions socials, tot presentant algunes experiències concretes. És el món del futur i del present que novament ens acosta un #dimartsdisruptiu.
Raquel Pelta és Doctora per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (2006), Llicenciada en Geografia i Història (1989), Llicenciada en Comunicació Audiovisual (2007), Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (2013) així com màster en diferents especialitats entonr la intervenció social i la comunicació. En els darrers anys ha realitzat recerca sobre la història del disseny gràfic a Espanya pel Museu del Disseny. També va ser assessora de l’Observatori del Disseny i l’Arquitectura de Múrcia. Ha rebut diferents premis com el Premio Gràffica (2011) o el Premi Laus d’Honor (2015). Més informació aquí
Enllaç al debat: https://meet.jit.si/dimartsdisruptius