Malla vol crear un espai-taller de creació on democratitzar la tecnologia, amb lloc per a l’art, l’artesania i el disseny amb tecnologies mecàniques, electròniques o computacionals.
El col·lectiu Malla format per prop d’un centenar de voluntaris amb impressores 3D, ha estat treballant durant tres mesos proporcionant diversos elements de protecció per a personal sanitari i assistencial, així com respiradors d’emergència i connectors diversos per fer front a la pandèmia de la Covid19.
Tal com indica el comptador de la seva web, durant aquest temps, s’han repartit 1749 viseres protectores, 318 obre-portes, 80 respiradors d’emergència, 1429 tires per a masqueretes i altres materials d’ús de protecció per a la pandèmia. Van ser distribuïts des d’Ignova Tecnoespai i l’antic Escorxador gràcies a la col.laboració de Fira d’Igualada i l’Ajuntament. Tots aquests productes s’han finançat amb donacions populars a través de la consultora Kunectors.
El col·lectiu ha estat liderat per les associacions professionals TICAnoia i disseny=igualada que van veure com, amb les noves tecnologies de fabricació i els recursos i coneixements existents a Internet, es podia fer front a l’escassetat de material sanitari així com crear productes pràcticament inexistents al mercat (estris per obrir portes amb el braç) i d’altres que corregien deficiències de disseny (masqueretes que danyen les orelles).
Malla es va organitzar en diferents departaments amb responsables de producció, distribució, comunicació, desenvolupament, compres, logística, com una empresa virtual. El resultat va ser poder servir material de protecció a l’Hospital d’Igualada, residències, centres d’atenció primària, institucions sanitàries, botigues, farmàcies, empreses industrials, clíniques dentals, jutjats, ajuntaments… algunes d’elles amb situacions molt precàries durant els dies més dramàtics del confinament de la Conca d’Òdena.
Ara, desaparegudes les urgències, el col·lectiu vol tenir continuïtat i donar forma a aquest grup de treball i per això s’ha constituït en associació –Projecte Espai Malla– amb l’objectiu de crear un ‘makerspace’, és a dir, un espai-taller creatiu on qualsevol persona pugui anar a construir el seu projecte ja sigui personal o comunitari, simple o complex–des d’unes manualitats a una projecció multimèdia–. L’objectiu és democratitzar la tecnologia amb lloc per a l’art, l’artesania i el disseny amb tecnologies mecàniques, electròniques o computacionals.
Des de fa anys diferents entitats d’Igualada i comarca han aportat iniciatives i han defensat la necessitat d’un espai d’aquestes característiques, o similars, sense que fins ara hagin quallat cap d’ells en una realitat. La utilitat de disposar de llocs de tecnologia oberta per desenvolupar l’emprenedoria i la innovació, utilitzant tots els recursos de la xarxa, fa temps que està demostrada i, en la crisi actual, ha mostrat també la utilitat en les emergències per la seva capacitat de resposta ràpida a les necessitats del seu entorn més immediat.
Igualada, 10 de juny de 2020.