disseny = igualada amb els joves dissenyadors

I ara què?

Sota el títol “I ara què?” s’han celebrat -aquest dijous 21- una sèrie de debats per donar resposta a la gran pregunta que es fan els joves estudiants de disseny quan, just ara, finalitzen l’estada a l’espai protegit de l’escola i hauran d’afrontar la seva inserció professional en les properes setmanes.

Oscar Llordés, de l’àrea Fiscal Comptable del Grup Carles, Llicenciat en ADE i responsable al despatx de l’assessorament a autònoms i la Càrol Castillo, advocada responsable de Grup Carles Advocats, varen respondre a les preguntes més freqüents d’un/a jove dissenyador/a a àmbits com ara el fiscal, el contractual o l’autoral. Amb un format gairebé radiofònic, Florenci Guntín, coordinador de disseny=igualada, va sotmetre els dos especialistes a una bateria de preguntes sobre l’ingrés al règim d’autònoms; la formalització de l’encàrrec d’una feina; l’IVA i l’IRPF que cal aplicar a la primer factura, els drets de propietat intel·lectual reconeguts a les creacions de disseny i il·lustració, etc. Les respostes de Llordés i Castillo, amb un llenguatge planer però sense banalitzar conceptes, van anar desgranant informació i consells.

A continuació la psicòloga, coach i formadora Roser Claramunt, amb una exposició participativa i molt motivadora, va aportar algunes claus per afrontar la incertesa i el pas al món professional.Com impulsar la confiança personal per passar a l’acció, davant del traspàs d’estudiant a treballador/professional. Va apuntar alguns hàbits i estratègies que poden facilitar una millor gestió de les pors i la incertesa.

Finalment, el dissenyador Arnau Gracia, que ara fa un any va acabar els seus estudis a l’Escola la Gaspar, i es trobava en la mateixa tessitura que els joves assistents, i la “defensora d’idees”, la també igualadina Blanca Solà, van presentar la seva experiència professional. L’Arnau Gràcia va començar a treballar per NYTT, un conegut estudi de la ciutat i ara s’ha integrat a l’agència Frescota a Barcelona. La Blanca Solà també va iniciar-se en el treballar de gestió de comptes de clients amb estudis igualadins fins que a l’any 2007 va donar el pas, es va associar amb altres professioals i van crear Theroomrooms, el seu propi estudi. Xavier Vives, president de disseny=igualada, va motivar el debat entre els dos dissenyadors i el va obrir al públic.

Els debats “I ara què?” han estat coorganitzats per l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps i l’associació disseny = igualada. Ambdues entitats esproposen desenvolupar un extens programa de col·laboració en els camps formatiu i professional.

Per a disseny = igualada, aquesta activitat s’emmarca en el programa IDEA, que enguany s’expandirà en el calendari i anirà afrontant diverses temàtiques i en diferents formats.

Per part de l’escola d’art i disseny, aquesta activitat s’ha inclòs dins els actes de La Gaspar Design Fest. Que es van obrir el dimecres 20 de juny, amb un workshop per dissenyar el cartell de la festa major d’Igualada, sota la tutoria del reconegut dissenyador Enric Jardí, i va acabar amb una festa al Kiosk del Rec el mateix dijous 21.

L’activitat ha rebut el suport de l’Ajuntament d’Igualada i del Grup Carles. Segons els organitzadors, “I ara què?” tindrà continuïtat en els pròxims cursos lectius.

Fotografia: Sebastián Arce Gerecz