Dissenyant per l’Anarquia

Dimarts/disruptius amb Xavier Vives

 

Dimarts dia 11 de febrer, una mica abans que comenci el #DimartsDisruptiu del mes, organitzat per disseny=igualada i l’Ateneu Igualadí, no sabem si el tema que tractem és assequible per a un públic general, no sabem quanta gent hi pot estar interessada, ni quins perfils… incògnita total. Però sorpresa! Resulta que la sala ja es comença a veure força plena molta estona abans de l’inici, apareix gent de totes les edats, amb ganes d’escoltar, de saber… comprovem que tenim un públic intrèpid, que no té por de les novetats, del desconeixement, que s’arrisca a escoltar la paraula “blockchain” sense pestanyejar.

Vull tenir agència per desenvolupar-me al màxim.

La conversa va iniciar-se amb una declaració sobre la visió personal i filosòfica del món del conferenciant, que esdevé el punt de partida del seu treball actual. Ens va parlar d’autonomia. A què fa referència? Al fet que les persones puguem gestionar i decidir lliurement i sense intermediaris. I per què? Perquè en Xavi Vives considera que el realment important en el futur proper serà tenir agència per a desenvolupar-nos al màxim en el sentit que vulguem i sobre el que desitgem. L’autonomia. S’obre així un sistema d’identitat descentralitzada que gestionarà la pròpia persona.

El que és absolut gairebé sempre es vincula amb quelcom jeràrquic. Això contrasta amb els sistemes descentralitzats.

Al llarg de la presentació, que ben aviat va resultar interrompuda pels nombrosos dubtes i comentaris que sorgien de la sala per part de múltiples persones, es va parlar de bitcoin, d’ethereum, de Vodconi.io (el seu darrer projecte)… tot plegat sense pecar de complexitat tècnica, de manera que va ajudar a acostar aquest gran món digital i virtual. El seu treball actual, Vodconi, va resultar de gran interès donat que es tracta d’un sistema de votació universalment verificable, sense censura i obert a tothom, que permetrà l’empoderament de la societat civil de baix cap a dalt.

En Xavi Vives amb les seves explicacions planeres, sense deixar d’incorporar aclariments tècnics, ens va permetre sortir de la xerrada pensant que alguna cosa important havíem après, que ho podríem comentar amb família i amics, i podríem acostar a altres persones del nostre voltant un món desconegut per la majoria d’assistents. Gràcies Xavi, t’esperem d’aquí un temps perquè ens expliquis com ha anat, perquè en realitat ens han quedat moltes més preguntes al tinter.

Recordeu que teniu tota la informació dels visitants passats i dels que vindran al nostre web de dimartsdirusptius.cat i podeu veure la gravació aquí: Periscope @AteneuIgualadi.