En ple debat pre-electoral, l’entitat disseny=igualada inverteix els papers i fa una crida a totes les formacions polítiques d’Igualada que concorreran a les eleccions municipals del 26 de maig. Els demana un compromís amb el disseny de qualitat i amb la cultura visual contemporània.
El “Document de Bones Pràctiques als encàrrecs públics de Disseny i Cultura Visual”, que ja han rebut tots els caps de llista, presenta una sèrie de recomanacions per convertir Igualada en una ciutat de referència en el disseny gràfic (cartells, publicacions, etc.), el disseny dels interiors dels nous o rehabilitats equipaments i seus administratives, el mobiliari urbà, la senyalística, el patrimoni i el paisatge urbà, les obres d’art situades a l’espai públic i la difusió de les arts plàstiques i la cultura visual en general.
El document proposa prioritzar nous criteris a l’hora de decidir sobre les encàrrecs públics en la matèria: bona comunicació, qualitat formal, innovació i risc. Proposa, a més, incorporar perspectives de gènere no estereotipades i inclusives.
Per l’associació dels dissenyadors, les decisions en aquests àmbits s’han de delegar a persones competents en la matèria, aplicant el principi de l’arm’s length (o distància del braç), aplicats als països anglosaxons, que impedeix l’amiguisme i l’ús partidista de la cultura. Les decisions -que han de ser vinculants- s’han de traspassar a organismes com ara els jurats (ad hoc) dels concursos públics o una Comissió de Cultura Visual, formada per persones expertes, renovada cada dos anys i sotmesa a un estricte control d’incompatibilitats.
disseny=igualada ha sol·licitat la celebració de trobades amb els caps de llista de totes les formacions amb l’objectiu d’aconseguir un compromís d’aplicació de les recomanacions recollides al document en la futura acció de govern o municipal, o de control d’aquest des de l’oposició.
El document és el resultat d’un any de treball d’una comissió creada expressament. S’han incorporat les millors experiències professionals i recomanacions d’altres iniciatives similars d’arreu. Finalment, els socis de disseny=igualada han tingut l’última paraula en ocasió del debat i les votacions que van tenir lloc a l’última assemblea, celebrada el passat 26 d’abril.
L’entitat va néixer com una associació de professionals per potenciar i promoure el disseny i la innovació, apostant pel disseny com a element de posicionament diferencial en l’àmbit cultural i econòmic. A l’actualitat aplega a 72 dissenyadors, il·lustradors, equips o agències de totes les disciplines. Amb seu a Igualada i una implantació a l’Anoia, recentment ha modificat els seus estatuts per obrir el seu camp d’actuació a tot el Principat.