Noves taules de debat, workshop i exposició

IDEA 2019, el Disseny amb Impacte Social

L’edició 2019 d’Igualada Disseny en Acció (IDEA), organitzada per l’associació professional disseny=igualada i l’Ajuntament d’Igualada, arriba a la segona fase amb dues taules de debat sobre la importància i responsabilitat del disseny en la societat, un workshop amb empreses i dissenyadors i una exposició gràfica de projectes de disseny amb un gran impacte social.

El disseny amb impacte és aquell que respon a necessitats reals de la gent i que implica una millora en la seva qualitat de vida tant individual com col·lectiva. Això exigeix considerar molts aspectes de la vida de l’element dissenyat, que van des d´una bona ergonomia i experiència d’usuari a una producció no contaminant, passant per la reparabilitat, possibilitat de reutilització, transport mínim, reciclatge, etc. El disseny amb impacte posa el centre d’interès primerament en l’usuari i desenvolupa una metodologia basada a escoltar i observar com utilitza la gent els elements del seu entorn i en identificar les funcionalitats que de veritat importen. En els debats s’espera tractar la funció social de disseny des de la perspectiva dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) formulats per l’ONU.
Si la primera taula, “Empresa i disseny responsable, sostenible, circular i social”, celebrada el passat 21 de novembre, va convocar iniciatives empresarials que situen el disseny i l’economia circular en la seva acció i estratègia, les dues taules d’aquest desembre donaran la paraula als professionals del disseny.

Taula B “El disseny amb impacte social”
Dimecres 11 de desembre de 2019. 18:00 a 20:00h, a l’Adoberia la Bella. Amb la participació de José López-Aguilar i Salva Codinach d’Oiko BCN (disseny i economia circular), Núria Vila, disseny gràfic sostenible i professora a l’escola BAU, Ricard Vila, de Ricard Vila Studio, dissenyador industrial i d’interiors, i Xavier Andrés, arquitecte de l’Hotel Somiatruites d’Igualada. Dinamitzarà la sessió Xavier Vives, president de disseny=igualada.

Taula C: “El rol de les entitats sectorials per visibilitzar el disseny amb impacte”
Dijous 12 de desembre de 2019, 18:00 a 20:00h, a l’Adoberia la Bella. Amb la participació de Raffaella Perrone, vicepresidenta de l’ADIFAD, directora operativa de l’àrea de Disseny a l’IED (Barcelona), Joan Rieradevall, professor titular del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i ambiental i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia (ICTA-UAB), David Reina, president de Disseny Marked, dissenyador estratègic, Tania Costa, representant de l’Educació per al Disseny per Viure (EDIVI) i professora del Grau de Disseny a l’Escola EINA, i Alba Obiols, project manager del Departament d’Innovació i Estratègia del BCD. Conduirà i dinamitzarà el debat Oscar Guayabero, investigador del disseny i comissari d’exposicions.

Workshop: Sessió de treball per oferir solucions empresarials a través del disseny circular
En una jornada matinal treballarem amb dues empreses que posaran a debat d’un grup de dissenyadors una problemàtica concreta referent a la circularitat d’un producte o un procés propi, ja sigui a nivell de concepte o de disseny. Les empreses exposaran el problema davant un grup de dissenyadors/es industrials, de manera que els participants puguin debatre i proposar línies d’acció, suggerir alternatives o fer valoracions sobre la viabilitat del projecte. Els tallers són gratuïts i oberts a estudiants i professionals relacionats amb el disseny industrial, l’enginyeria o l’economia circular, i estaran coordinats pel dissenyador Jordi Enrich. Només cal inscriure’s prèviament a la web de Disseny Marked.
Dimecres 11 de desembre de 2019, de 10:00 a 12:00h. Adoberia La Bella.

Exposició: The Index Project
En paral·lel a les taules de debat d’IDEA 2019, i al mateix espai de l’Adoberia la Bella d’Igualada, es podrà veure aquesta mostra que presenta panells gràfics i vídeos sobre la iniciativa danesa “The Index Project”. Amb la seva Index Award Biennale, celebra i posa en valor a la gent de tots els indrets, que està fent servir el disseny per resoldre problemes que són importants. Des del 2005, ha reconegut algunes de les solucions més icòniques i impactants. Des de petites eines que diagnostiquen malalties fins invents que podrien salvar els nostres ecosistemes més vulnerables. Lloc: Adoberia La Bella, carrer del Rec 21. Igualada. Dates: dimecres 11, dijous 12 i divendres 13 de desembre de 2019. Horari: de 18:00 a 20:00h.

Passades les festes de Nadal, tindrà lloc una última taula de debat que convocarà les administracions públiques per conèixer les seves polítiques d’impuls d’un disseny circular, sostenible i socialment útil, i presentar les conclusions i propostes de l’edició IDEA 2019.

Aquesta és la cinquena edició d’IDEA, una iniciativa de disseny=igualada dirigida a establir llaços amb el món empresarial, i també a generar un espai de reflexió i prospectiva dels diferents àmbits del disseny. Organitzada amb l’Ajuntament d’Igualada, amb la col·laboració de la Unió Empresarial de l’Anoia i Disseny Marked i el suport de la Generalitat de Catalunya i el Grup Carles.

Igualada, 4 de desembre de 2019.